dimecres, 2 de novembre del 2011

El rècord de Valdés

Victor Valdés ahir va batre el rècord d'imbatibilitat d'un porter del F.C. Barcelona, que estava en possessió de Miguel Reina (pare del porter del Liverpool Pepe Reina) en 877 minuts, quasi bé nou partits. Esperem que encara pugui durar més partits, senyal de que les coses es fan bé.

Però el rècord de Victor Valdés no és el rècord absolut ni tan sols de la lliga espanyola, i encara li falta molt per tan sols arribar-hi. Aquest el té quan va ser porter de l'Atlético de Madrid Abel Resino, que té el rècord en 1274 minuts de la temporada 90/91, i va acabar sent Trofeu Zamora amb 17 gols en 33 partits.. El rècord europeu el té el porter del Bruges belga Dany Verlinden amb 1390 minuts de la temporada 89-90, i el rècord mundial l'ostenta el porter brasiler del Vasco da Gama Geraldo Pereira de Matos Filho "Mazaropi" que no va rebre cap gol durant 1816 minuts la temporada 77-78.

Però això no sempre és sinònim d'una gran defensa o d'un gran porter, i menys d'un gran espectacle futbolístic o d'unes tàctiques molt conservadores i defensives. Aquests dos porters, partint de la base que són dos grans professionals i que han fet molt bé la seva feina, crec que s'han d'analitzar des de dos punts de vista, el mèrit s'ha aconseguit per vies diferents.
En el cas d'Abel Resino l'Atlético de Madrid d'aquella època era un equip més aviat defensiu, aquella temporada que va acabar guanyant el FC Barcelona, va ser la primera de les 4 consecutives del Dream Team de Johan Cruyff, va acabar en segon lloc amb 28 gols en contra, equip mínim golejat, però amb només 52 a favor en 38 partits (ja era una lliga de 20 equips).

Per contra el campió, el FC Barcelona, va rebre 33 gols però en va fer 74, 22 més que l'Atlètico de Madrid. L'Atlético va guanyar 17 partits per 25 el Barça,  l'Atlètico en va empatar 13 per 7 el Barça, i el número de perduts va ser semblant 6 pel Barça i 8 per l'Atleti.
Un equip es basava en el treball de la defensa, i a més, com històricament han fet molts equips de l'Atletico de Madrid, amb un bon contraatac com a milor arma ofensiva, i un altra equip amb una filosofia clarament ofensiva, que es basava en el domini de la possesió, i amb l'objectiu de fer més gols que el rival.

El rècord de Victor Valdés es fonamenta en un concepte de futbol totalment diferent, un concepte global que afecta a tot el joc, tan ofensiu com defensiu, un origen que va tenir en l'època del Dream Team i que ara s'ha perfeccionat. El domini de la possessió i el control total del partit per part del Barça, fa que els rivals sempre estiguin condicionats a com juga el Barça. Per tant, i explicant-ho en paraules més entenedores, a Victor Valdés no li fan gols per què els altres equips tenen tan poc temps la pilota que es pràcticament impossible crear oportunitats. No és que el Barça disposi d'un sistema defensiu impenetrable o d'un porter que ho atura tot, que no vol dir que Valdés no sigui un extraordinari porter, per què les poques vegades que ha d'actuar ho fa amb molt d'encert, sinó que el Barça té una possessió altíssima i a sobre quan la perd pressiona molt amunt i molt ràpid, el que fa que el seu rival perdi la pilota molt depressa, no pot atacar o bé s'ha de precipitar perdent la pilota. I si alguna vegada, que són poques, el contrari consegueix trencar la línia de pressió aquí si que apareix Victor Valdés per fer la seva feina.