divendres, 14 d’octubre del 2011

Amorebieta

Vull des d'aquesta pàgina primer felicitar al futbolista per l'èxit individual que ha tingut amb la selecció de Veneçuela en el darrer partit de seleccions sudamericanes classificatori pel Mundial de Brasil del 2014, i segon fer extensiva la felicitació a la selecció i l'afició futbolística de Veneçuela, país que fins fa poc no gaire aficionat al futbol, l'esport més popular és el beisbol, per haver guanyat a una de les primeres potències futbolístiques mundials i fer-ho per primera vegada, Argentina, amb totes les estrelles que té amb Messi al capdavant ( pobre Messi amb la seva selecció!).


Però l'objectiu del meu article va dirigit a la caverna espanyolista que s'havia mofat d'aquest futbolista pel fet d'anar a una selecció de nivell inferior, fins ara per què té una sèrie de futbolistes molt interessants i que coneixem a la lliga espanyola (Arango, Rondón, etc.).
Amorebieta és un jugador vasc i de pares vascos de l'Athletic club de Bilbao, que per casualitat, segons les seves pròpies paraules, va néixer a Veneçuela on els seus pares s'hi van tralladar per questions de treball, i quan tenia ell 2 anys van tornar al país vasc, i des de llavors no ha tornat a tenir més relació amb el seu país de naixement fins que el maig de 2008 el seleccionador de la selecció vinotinto (nom pel color de la seva samarreta) li va oferir la possibilitat de ser seleccionat per Veneçuela. El jugador des d'un principi es va mostrar disposat a jugar-hi però segons el van informar hi havia una normativa de la FIFA que al haver estat internacional sub-19 amb una altra selecció i no haver demanat el canvi abans dels 21 anys ja no podria jugar amb la selecció vinotinto. Però aquesta normativa es va derogar el 2009, i llavors el que havia de fer es demanar-ho per escrit, i va ser convocat per Veneçuela abans de fer-ho, però el jugador va renunciar anar-hi encara que va dir que no era definitiu i que deixava les portes obertes.
L'estiu de 2011 Joaquín Caparrós, quan encara era entrenador de l'Athletic Club, es va negar o va posar impediments a que anés a jugar amb Veneçuela. Què hauria passat si els rumors haguessin sigut per jugar amb la selecció espanyola?  Caparrós s'hauria oposat a aquesta possibilitat? La premsa espanyola hauria actuat de la mateixa manera?
El que va passar és que aquell estiu Vicente Del Bosque va convocar tres jugadors novells per a la selecció (Botia, Montoya i Dominguez), i Fernando Amorebieta no hi era. No sabem si això el va fer canviar d'opinió però pocs dies després d'això anunciava que acceptava anar a la convocatoria veneçolana.
Llavors un sector de la premsa de Madrid va arremetre contra el jugador pel fet de voler jugar a la selecció veneçolana amb el que comporta de renunciar per sempre a jugar amb la "roja". La majoria per què no se'ls hi notés el llautó ho van fer en tó irònic i burlesc, traient importància al fet dubtant de la qualitat del futbolista i que no tenia la suficient per ser convocat per la roja. Ara quan Amorebieta ha estat el protagonista d'una fita històrica per a la selecció veneçolana el silenci ha estat absolut. Però quan la proesa la fa un esportista estranger nacionalitzat (exemples com "Juanito Muehlegg, Glory Alozie, Serge Ibaka, Marcos Senna, Ivan Pérez, i una llarga llista) tot són lloances.

Val a dir que Amorebieta va ser internacional espanyol en les categories inferiors, disputant de titular la fase final de l'Europeu sub-19 del 2004 a Suïssa que va guanyar, juntament amb jugadors tan coneguts com Albiol, Sergio Ramos, Soldado y David Silva.

I com a homenatge a Fernando Amorebieta i a la selecció vinotinto, el video del gol del triomf davant Argentina.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada